fredag 15 april 2011

104.

Eftersom jag själv har lidit av självskadebeteende sedan jag var ca 15 år gammal tänkte jag ta upp det här i bloggen.
Det är ett ämne som många väljer att vara tysta om, då de skäms över det.
Kopierar rakt av ifrån Wikipedia, då jag känner att de kan förklara saken bättre i ord än vad jag kan göra.


Självskadebeteende är ett beteende som innebär att man avsiktligt utsätter sin kropp för skada, exempelvis genom att kräkas skära eller bränna sig själv. Den som skadar sig själv gör det inte i syfte att begå självmord, utan beteendet fyller ett flertal vad personen upplever som positiva funktioner som självbestraffning, förflyttning av smärta från sinnet till kroppen. Den som uppvisar detta beteende kan också säga sig uppleva en känsla av lugn efteråt.

Orsaker

Självskadebeteende är ett depressivt beteende och kan ha många orsaker, främst ångest, men det behöver inte alltid ha en tydlig anledning. Vissa personer kan skada sig själva utan att själva hitta en synbar orsak - på samma sätt som att en depression kan drabba en människa utan synbar orsak. Depression med ångest som påföljd är den i särklass vanligaste orsaken till beteendet. Självskadebeteende upplevs ofta som beroendeframkallande[källa behövs]. Ofta försöker närstående hindra personen i fråga att skada sig, eller bara säga att personen måste sluta skada sig själv, vilket inte alltid är enkelt. Har personen sjunkit för djupt ner i depressionen räknar personen självskadebeteendet som en vardagssyssla, precis som äta och sova.
Självskadebeteende är fullt jämförbart med övriga missbruk. Självskadaren planerar inköp av större/vassare tillhyggen, olika former av klädesplagg som döljer såren, bandage och liknande för att inte "läcka" blod genom kläderna från färska sår. Hon eller han planerar sitt umgänge och sina aktiviteter kring huruvida det ska fungera att ha långärmat eller inte (att t ex undvika att följa med på gymmet eller till badstranden). Det kan även finnas en tvångsmässig och bestraffande problematik hos personen, att hon eller han måste skära ett visst antal snitt för att kompensera för en viss händelse eller för övriga beteenden, alternativt en övertygelse i att ett visst antal snitt är rätt "medicindos" för nivån av ångest personen känner just då.
Att framkalla fysisk smärta är för många självskadare en metod, ett verktyg för att distrahera sig från själslig smärta. Den fysiska smärtan är lättare att "ta på", den kanaliserar de överväldigande negativa känslorna personen upplever. En del hävdar också att det skapar en rensande och på så sätt terapeutisk effekt av att se blodet rinna ur kroppen. Smärta i kroppen utlöser även endorfiner, vilket ger självskadaren en kick och en känsla av lugn och trygghet, vilket också kan förklara den beroendeframkallande risken i det hela. Självskadebeteendet ger även personen en möjlighet att plåstra om sig själv efteråt, vilket hos många också skapar en känsla av trygghet och självständighet.

Epidemiologi

Bland ungdomar är det ungefär lika många flickor som pojkar som skadar sig själva. Eftersom det anses vara ett problem främst bland flickor, vågar inte lika många killar söka hjälp.Bland fängelseinterner är också självskadebeteenden oväntat vanliga. Det som man oftast skär sig med är rakblad, men även knivar, saxar glasbitar och tandade kammar.
Det händer också att personer med schizofreni skadar sig själva pga vanföreställningar och röster som uppmanar personen att skada sig, eller att personen exempelvis försöker avlägsna sändare som den psykiskt sjuka upplever sig ha i kroppen.
Det kan också hända att personer med borderline uppvisar plötsliga eller upprepande självskadebeteenden, samt suicidala tankar.
 

Självklart är det olika från person till person, men detta är väl i stora drag så det ser ut.
Hoppas ni som inte riktigt förstår får mer förståelse och ni som själva är drabbade inte känner er helt ensamna.




2 kommentarer:

  1. Det funkar ju att kommentera här. :)

    SvaraRadera
  2. bra initiativ! har bara skadat mig själv på sätt som inte syns direkt fysiskt, utan istället genom destruktivt leverne.

    SvaraRadera